VanDusen Botanical Garden Visitor Centre was recently awarded the Living Building Challenge’s Certified Petal award. 

Seeking to exceed LEED Platinum, the Visitor Centre pursued the Living Building Challenge—the most stringent measurement of sustainability in the built environment – and achieved recognition in four performance areas: site, health, materials, and beauty.

The Visitor Centre uses on-site, renewable sources—geothermal boreholes, solar photovoltaics, solar hot water tubes—to achieve net-zero energy on an annual basis. Designed to be one with nature, the Visitor Centre creates a harmonious balance between architecture and landscape—from both a visual and an ecological perspective. Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the project is organized into undulating green roof” petals” that float above rammed earth and concrete walls.

The VanDusen Visitor Centre demonstrates strong environmental performance while focusing on the health and wellbeing of building occupants. Congratulations to all involved with this amazing project!